wäylä - vaaput!!!!!! (kirjoittaja:Reijo Kallunki)

TORNIONJOEN VAAPPUMESTAREITA: Jorma Ojanperä


Homma lähti oikeastaan siitä, kun 90- luvun alussa nuorukaisina kalastimme, tietenkin joella ja saimme jopa lohta. Lohta ei silloin noussut jokeen kuin sitten kuusi -seitsemän vuotta myöhemmin. Tuomon kanssa niitä kalasteltiin ja minä olin ehkä ahneimmin joella ja Heinosen Tuomo keskittyi vuolemaan ja kehittelemään vaappuja kokemuksieni perusteella. Ensimmäiset vaaput sitten tuotiin julkisuuteen joskus 1992, ja niillä jo saatiin sitten lohta aika hyvin.

- Silloin ei ollut vielä Tornionjoella viikkorauhoituksia eikä saaliskiintiöitä. Saatoimme silloin saada hyvänä päivänä jopa neljäkin lohta kun nousuparvi sattui kohdalle. Tosin meni päiviä jopa viikko kun taas onnisti. Silloin sai todellista tietoa millaiseen vieheeseen se lohi ottaa.

Näin kertoili nykyinen Wäylä-vaapun omistaja ja kehittelijä Jorma Ojanperä.

- Wäylä -vaapun tuotanto oli välillä varsin mittavaa, kun se oli Erä Ahjo yrityksen yksi merkkituotteista.

Jorma työmaallaan!

Vaappua myytiin kautta Suomen, Ruotsissa, Norjassa ja jopa Venäjällä, mutta kuten niin monen pienen yrittäjän tuote menestyäkseen olisi vaatinut suuria panostuksia ja kalliita teollisia tuotantovälineistöjä. Niin, nyt teen niitä vain omassa pienessä verstaassani. Ansiota on hankittava sivutöillä muualta, kertoi Jorma.

Kaksi mallia

Wäylää valmistetaan kahdella eri mallilla. Alkuperäinen malli on 70 E, josta löytyy peräti 60 eri värivariaatiota. Balsasta tehty vaappu on 70 millimetriä pitkä ja syyllistynyt lukuisiin onnekkaisiin lohenpyyntitapahtumiin monilla lohijoilla ympäri Skandinavian. Vannoutuneita E-mallin uittajia riittää vieläkin.

Toisesta mallista, W.S.O.P. löytyy kolme eri kokoa, 45, 55 ja 65. Vaappu on hieman erikoinen muodoltaan kylkien uurteiden vuoksi. Uittoaltaassa se liikkui tosi laajasti.

Liike ja haku

W.S.O.P on todella mielenkiintoinen kappale kun sitä saa tarkastella näin tekovaiheessa.

Kyljissä olevilla uurteilla saadaan vaappuun haluttu liike. Lisäksi näiden uurteiden pohjaan tulee aihioon myös lyijypainotus, jolla erikoisella ratkaisulla saadaan vaappu uimaan todella laajaliikkeisesti ja pysymään silti veden alla. Tähänkö perustunee Wäylän salaisuus?

Kyllä minä pidän liikettä tärkeänä asiana lohivaapussa. Heinäkuulla sen liikettä voi hiukan vähentää, eli nokkalenkistä taivuttamalla alaspäin hakua saa pienemmäksi ja liike tietenkin tihenee.

Elokuulla minä taas laitan sen hakemaan ja se on toiminut. Mielestäni vaapun liike pitää olla kohdallaan ja sitten tulee väri, mutta tärkeitä on tietää missä kala on.


Malli W.S.O.P ilman "vaatteita"

Nämä asiat kun tietää niin kilpailuissa saa kalan, mutta se on tuuria jos sillä voittaa kilpailun kertoi Jorma.

Tärkeää tietää lohensoudussa

Heinäkuulla ei juuri saada lohia, mutta se saattaa johtua monista eri syistä. Kaverit kertovat monista tärpeistä, mutta ei saamakaloista. Eräs tärkeä asia kannattaa muistaa, että hyväänkin saamavieheeseen kannattaa vaihtaa uudet koukut tai ainakin tarkistaa niiden terävyys. Erääseen epäkohtaan olen myös havainnut korjauksen. Pelkässä siimalenkissä kulkeva vaappu hioo siiman vialle ja se on heikoin lenkki, mutta olen löytänyt hyvän viehelukon sen ongelman korjaamiseen.

Soutuvauhdista voin kertoa, että suvannolla on turha niitä vaappuja liruttaa pintavesissä, niitä pitää soutaa riittävällä vauhdilla, että ne olisivat yleensä kalastavassa syvyydessä. Toinen seikka jonka olen huomannut, että jos joku ajaa läpi suvannon moottorit täysillä, tuskin siitä heti kohta saadaan kalaa. Olen sen nähnyt monessa kilpailussa.

Pari muuta seikkaa voisin kertoa vielä, se että virran kosteen raja on tärkeä paikka, usein se ottaa käänteessä kosteen reunaan. Toiseksi, syyskesällä kun kala hyppää, niin kannattaa se paikka "nuohota" kuitenkin tarkasti. Kysyin miksi, koska hyppäävä kala ei ota vieheeseen. Jorma kertoi, että siinä paikassa saattaa olla isompi kala joka hääti sen pienemmän pois ja saattaisi ottaa tarjoamaasi vieheeseen. Niinpä, näin Jorma kertoi.

 

Jorma ja Kojamon Kiusaus voittokala

Missä mies kalastaa

Kalastan täällä Pellossa lähes koko kauden. Oikeastaan aloitan kauden niin, että lähden Honkasuvannolta alaspäin Pellon taajamaan ja katson ,että onko virralla "liikettä". Alkukesän soudan Pellon taajaman lähellä, muuten eka lohi Lempeän suvannosta 3. kesäkuu. Kesän kuluessa siirryn sitten kotivesilleni Honka- ja Jouttensuvannolle. Kas kun ne vedet hän tietää kuin omat taskunsa.

Väylän soutaja jos joku....
Jorma on kovin ja menestynein lohensoutaja täällä päin. Meriiteistä voisi kertoa kolme Kojamon Kiusaus kilpailun voittoa, Tornionjoen Lohikuninkuus kolme kertaa, Muonion Lohiviikkojen voitto ja lukuisia muita hyviä sijoituksia näissä "pippaloissa", joten miehen tietämystä ja taitoa vieheitten soutamisessa Tornionjoella ei tarvitse epäillä.

W.S.P.O tarkoittaneen mitä tahansa, mutta ko. vaappu siiman päässä on merkinnyt monelle lohensoutajalle sitä erittäin merkittävää henkilökohtaista onnistumista.

Reijo Kallunki

 

Kevätonkeen!

Syysonkeen!

 

Reijon juttua

Paluu

sivun alkuun